Home » Generelt » Irsk Whisky

Irsk Whisky

Irsk Whisky

Jameson

Det faktum, at der er kun tre destilleri i Irland vil foreslå, at dette altid har været et lille målestok industri. Tage tid til at besøge den gamle Jameson Distillery i Dublin eller Jameson Heritage Centre i Midleton, County Cork og en anden sandhed er umiddelbart synlige. Disse er destillerier bygget på en stor skala. Begge steder er lange tavse, men give et glimt af en tid, hvor irsk whisky i stedet for Scotch var verdens foretrukne stil.

Ingen wonder Destilleriet som Jameson og magt afvist kolonnen stadig; verden ville deres pot-stadig whisky. I slutningen af 1800-tallet, Jamesons bue St. plante var med 300 ansatte og 2 millioner gallon lå og sov under Dublins gader. Men historien trådte og fem år efter dannelsen af Irish Distillers, bue St. site lukket. Produktionen skiftede til Powers lige så grand John Lane destilleri i tre år, før det nye anlæg på Midleton startede i 1975.

Det samme skete i Cork destillerier massiv ‘Gamle’ Midleton destilleri nu (lidt forvirrende) kaldet The Jameson Heritage Centre. Det er utvivlsomt imponerende, men som alle tavse destillerier, lidt trist og spøgelsesagtige. Vandrer rundt denne store plante kan du forestille skrab af skovle i de maltbyg staldene, knage af Remskiver, hiss og rasle af stills, klirren af hove i den brostensbelagte indre gÃ¥rdhave, rÃ¥b og latter af mænd, beroligende stænk af vand whe El, som drevet anlægget.

Derefter i 1975 produceret hjulet stoppede, den største pot stadig i verden (pÃ¥ 31,648 gallons stor nok til at holde en fest i) sin sidste Ã¥nd. Men afslutningen af den gamle verden indvarslede en ny hightech-whisky at gøre. ‘Nye’ Midleton, omhyggeligt skjult fra turister blik, kan se unimpressively industrielle udefra, men er den mest bemærkelsesværdige destilleri i verden.

Så hvorfor har vi ikke hørt om det? Måske havde branchen været så dårligt tævet at den mistede tillid i at sælge til verden. Der er indtil for nylig. Jameson er i øjeblikket den hurtigst voksende whisky mærke i verden, nye linjer vises med en hastighed på knob. Men vi springe fremad.

Hvordan kan du gøre 30-plus forskellige whiskyer (og gin og vodka) i et site? De fÃ¥ besøgende, der er tilladt i Midleton stadig værelse tilbringe en alder ryster pÃ¥ hovedet i spekulerer pÃ¥ fire massive pot stillbilleder sidder overfor de syv kolonner, der skyder pÃ¥ taget. “Effektivt, hvad vi har her er to destillerier rullet ind i en – pot still/malt whisky destilleri og en kolonne stadig lys/grain Whisky destilleri,” siger master distiller Barry Crockett, ser ned i den hule stillhouse.

‘ Hvad er unik er den mÃ¥de destillat vandløb kan blive omledt fra puljen stadig side kolonne stadig side, og vice versa. Faktisk, jeg kan bruge enhver kombination, der tager min fancy!’ Med andre ord, han kan gøre en tredobbelt destilleret pot still Ã¥nd, eller pot-kolonne-pot eller kolonne-pot-pot, eller… godt, du fÃ¥r idé. Kun gennem destillation, er forskellige smag profiler lavet. Der er flere. «De opskÃ¥ret point for hver komponent whisky vil variere,» siger han.

‘ Sige vi laver en for Jameson 15-Ã¥rige. Det vil have en forskellige opskÃ¥ret point til den standard Jameson. Powers og Paddy vil ogsÃ¥ have deres egen forskellige opskÃ¥ret point, destillation teknikker- og mashbills.» De fleste af pot still whisky bruger en procentdel af umaltet byg – giver dem en karakteristiske sprøde, krydret kvalitet. «Det er svært at beskrive.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *